Schallenberg: BE duhet të zgjerohet para se të luftojë ndikimin rus

/ATSH-DPA/- Ministri i Jashtëm austriak Alexander Schallenberg tha se lufta në Ukrainë duhet të çojë në rimendimin e procesit të pranimit në BE.

Ai theksoi se blloku duhet të konsiderojë t’u japë shteteve si Ukraina dhe Moldavia akses të shpejtë në “pjesë të tregut të përbashkët” dhe institucionet e përzgjedhura të BE-së si një proces tranzicioni drejt anëtarësimit të plotë.

Kjo do të përfshinte gjithashtu pjesëmarrjen në organet formale vendimmarrëse.

Schallenberg i kërkoi Brukselit të mos humbasë në numra, ligje dhe detaje kur bëhet fjalë për gërvishtjen e anëtarësimit në shtetet e reja, dhe më mirë të pranojë sesa të luftojë ndikimin rus.

“Zgjerimi nuk është një qasje legaliste dhe burokratike, është një mjet gjeostrategjik. Vende si Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Moldavia duhet të konsiderohen të barabarta me Ukrainën kur bëhet fjalë për aspiratat për anëtarësim. Ne duhet t’i ankorojmë ata të gjithë në Evropë dhe Perëndim,” theksoi ai.

Hyrja në BE është një proces i gjatë dhe politikisht kërkues, gjatë të cilit vendet duhet të përputhen me rregullat dhe vlerat e BE-së. Vendet anëtare të BE-së kanë fjalën e fundit për aplikimet për hyrje.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close