Ushqimet që rrisin ndjeshëm rrezikun e kancerit

Ndonjëherë mund të jetë e vështirë të mbash gjurmët e rreziqeve që fshihen në ushqimet e paketuara. Ka ushqime që përmbajnë konservues që rrisin ndjeshëm rrezikun e kancerit.

Nutricionistja Blair Persin foli për këtë problem dhe theksoi se çfarë duhet të hahet më pak apo edhe të eliminohet plotësisht nga dieta.

“Nitritet krijojnë komponime N-nitrozo në trup, të cilat janë kancerogjene të mundshme. Gjithashtu, nitratet në zorrë mund të shndërrohen në nitrite, gjë që është gjithashtu një shkak për shqetësim, sepse ato shkaktojnë dëmtim të ADN-së, duke çuar në kancer”, tha ajo.

Një studim i Oksfordit krahasoi rreziqet e zhvillimit të kancerit tek njerëzit që konsumonin nitrate dhe nitrite dhe ata që nuk konsumonin. Rezultatet treguan se konsumimi i rregullt i produkteve që përmbajnë nitrate rrit rrezikun e kancerit të gjirit me afërsisht 25 për qind. Përveç kësaj, konsumimi i sasive të mëdha të ushqimeve që përmbajnë nitrite rrit rrezikun e kancerit të prostatës me gati 60 për qind.

“Edhe pse nevojiten më shumë kërkime, theksoj se nitratet dhe nitritet janë vërtetuar se janë kancerogjene për kafshët”, shtoi Blair Persin.

Ajo këshillon njerëzit që të reduktojnë konsumimin e mishit të përpunuar sepse rrit ndjeshëm rrezikun e kancerit. Mishi i përpunuar përfshin hot dog, sallam, salcice dhe të ngjashme.

“Ne gjithashtu mund të reduktojmë rrezikun e kancerit duke ngrënë ushqime të pasura me antioksidantë, si spinaqi, karotat, brokoli dhe patatet”, përfundoi ajo./LSh

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close