Ministri Çeku:Kisha Ortodokse në Kosovë është një thesar i jashtëzakonshëm kulturor i të gjithë qytetarëve të Kosovës.

Ministri i Kulturës Hajrullah Çeku tha se kishat ortodokse në Kosovë janë një thesar i jashtëzakonshëm kulturor i të gjithë qytetarëve të Kosovës.

Por edhe të gjithë njerëzimit. Ai shtoi se nuk ka arsye pse Kosova nuk mund të jetë anëtare e UNESCO-s. Ai ka theksuar se është duke u bërë renovimi i shtëpisë së Xhafer Devës në Mitrovicën Jugore që ajo t’i shërbejë komunitetit, transmetojnë mediat.]

“Ne po investojmë të gjitha kapacitetet tona për të ruajtur trashëgiminë tonë kulturore, duke e vënë atë në shërbim të mirëqenies socio-ekonomike të komunitetit. Po bëjmë çmos që trashëgimia jonë e pasur kulturore të kthehet në një platformë komunikimi dhe bashkëpunimi midis komuniteteve të ndryshme. , duke shmangur interpretimet njëdimensionale, ato promovojnë këtë qasje, pra universalitetin e trashëgimisë kulturore”, tha ai.

Ai shtoi se Kisha Ortodokse është një thesar i trashëgimisë kulturore në Kosovë dhe mbarë njerëzimin.

“Ne kemi një nga modelet më të avancuara në botë për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore ortodokse dhe rregullisht angazhohemi që kishat ortodokse, klerikët në të gjitha tempujt dhe të gjithë besimtarët t’i gëzojnë këto të drejta që dalin nga korniza ligjore. Kosova ka bërë shumë për rritjen e sigurisë dhe restaurimit ndër vite dhe funksionimin e kishave ortodokse”, tha Çeku.

Ai shtoi se Kosova si e tillë e meriton të jetë anëtare e UNESCO-s.

“Kosova e ka vendin në UNESCO. Nuk ka asnjë arsye legjitime pse Kosova të mos jetë anëtare e UNESCO-s. Sa i përket trashëgimisë kulturore, ne jemi duke konsoliduar strukturat dhe politikat institucionale që të jemi sa më teknikisht të përgatitur gjatë aplikimit për anëtarësim. Në vijim mundësia për aplikim është në Konferencën e Përgjithshme të UNESCO-s që do të mbahet në gjysmën e dytë të vitit 2023”, tha ai.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close