NASA ka gjetur një derë misterioze në Mars

Roveri “Curiosity” i NASA-s kapi një skenë shumë interesante në Mars javën e kaluar – një çarje e rregullt drejtkëndore në shkëmbinj, që të kujton në mënyrë të papërmbajtshme një derë ose hyrje në botën nëntokësore.

Skena u filmua javën e kaluar ndërsa roveri po ngjitej në malin Sharpe. Pavarësisht se ky lloj fotografie zgjon imagjinatën e shumë njerëzve, veçanërisht teoricienëve të konspiracionit, “dera” e supozuar nuk është hyrja në botën e nëntokës.

“Është një fenomen natyror. Hapësira midis dy çarjeve në një shkëmb. Kuoristy ka kaluar nëpër një zonë të formuar nga dunat e lashta të rërës për disa kohë,” tha për Gizmodo shkencëtari i Laboratorit të Shkencës Mars, Ashwin Vasavada.

Ai shpjegoi se thyerjet ishin vetëm rreth gjysmë metri të larta dhe se ato ndodhën kur dunat e rërës u vendosën me kalimin e kohës, ndërsa rëra në sipërfaqen e Marsit lëvizte.

Janë prej guri ranor që i është nënshtruar presioneve të ndryshme, prandaj diku ka plasaritur, ndaj janë krijuar çarje të tilla të formës së duhur.

“Frakturat që shohim janë kryesisht vertikale. Kjo çarje është krijuar ose si rezultat i dy thyerjeve vertikale midis të cilave materiali është marrë me kalimin e kohës, ose ka qenë një thyerje dhe më pas shkëmbinjtë janë ndarë me kalimin e kohës”, tregon Vasavada.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close