Kthim në identitet për banesat “monument kulture”

ATSH/ Në qytetin e Beratit ka përfunduar restaurimi i banesave “monument kulture” të familjeve Nova dhe Bilali në lagjen “Kala”.

Drejtori i Drejtorisë së Trashëgimisë Kulturore, Berat, Eugen Kallfani theksoi se “pas hartimit, miratimit të projektit me mbështetjen e IKTK-Tiranë dhe Ministrisë së Kulturës, përfundoi dhe faza e fundit e projektit të restaurimit të çatisë së familjes Nova, të qoshkut të banesës Bilali dhe të krejt fasadës së përbashkët të këtij monumenti interesant në lagjen Kala”.

Kallfani falënderoi pronarët e dy banesave për bashkëpunimin me shpresën se me bashkëfinancime midis shtetit dhe privatit të tjera punë të mira mund të realizohen.

Ndërhyrja restauruese konsistoi në çati me zëvendësimin e elementëve drusorë të degraduar, mbulim me letër katrama, restaurim fasade, suvatim çatmaje në ambientet e jashtme, restaurim dritareve, vendosje kolona qoshe dhe fashature horizontale.
Projekti i ndërhyrjes në këto banesa u hartua nga specialistët e DRTK-Berat.
Banesa Nova është monument kulture kategori e II dhe ndodhet përgjatë rrugicës që të çon tek çanaku.  Arkitektura unikale e banesave në Berat duket se i përket kryesisht fazës ndërtimore të shek. XVIII-XIX me ndërthurjen e elementëve të gurit me atë të drurit.

Kompaktësia e ndërtimeve, lidhja e përkryer e tyre me truallin ku vendosen dhe pamja pak a shumë e njëjtë arkitekturore, i bëjnë këto banesa një prej pikave më tërheqëse në tërësinë e vlerave të qendrës historike të Beratit.

Zona e Kalasë ka fortifikime guri që nga gjysma e parë e shekullit të 4-t. Në kohët e lashta ai ishte i njohur si Antipatrea, një qytet i fortifikuar që ka arritur t’u rezistojë legjioneve romake të kohës.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close