A është mishi kancerogjen?

Studime të ndryshme kanë treguar një lidhje midis rrezikut të zhvillimit të llojeve të caktuara të kancerit dhe konsumimit të mishit.ishi i kuq dhe i përpunuar janë veçanërisht problematikë, duke përfshirë salcice, proshutë dhe sallam.

Megjithatë, në vitin 2019, një publikim i një ekipi shkencëtarësh nga i ashtuquajturi konsorcium NutriRECS u shfaq në faqet e para, duke rekomanduar që të rriturit të vazhdojnë të konsumojnë mish të kuq dhe të përpunuar si më parë. Publikimi shkaktoi kritika nga ekspertët, sepse, siç shkruajnë vetë autorët, rekomandimet bazohen në prova jashtëzakonisht të dobëta.

Në fakt, tre nga pesë meta-analizat e përdorura nga autorët e konsorciumit si bazë për rekomandimin e tyre zbuluan se mishi i kuq dhe i përpunuar çojnë në vdekshmëri më të lartë nga kanceri.

Një tjetër meta-analizë e vitit 2021 doli gjithashtu në përfundimin se konsumimi i shpeshtë i mishit rrit ndjeshëm rrezikun e kancerit të gjirit dhe zorrës së trashë, për shembull. Kancerogjenë të tjerë prodhohen gjithashtu gjatë pjekjes ose pjekjes në skarë.LSh

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close