OBSH: Nevojë urgjente për paketë masash kundër lisë së majmunëve

ATSH-DPA/ – Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) bën thirrje për një sërë masash urgjente kundër përhapjes së mëtejshme të lisë së majmunëve.

“Identifikimi i rasteve të konfirmuara dhe të dyshuara të lisë së majmunëve, pa ndonjë histori udhëtimi në një zonë endemike në shumë vende, është jotipike, prandaj, ekziston një nevojë urgjente për të rritur ndërgjegjësimin për linë e majmunëve dhe për të ndërmarrë gjetjen dhe izolimin gjithëpërfshirës të rasteve, gjurmimin e kontaktit dhe kujdesin mbështetës për të kufizuar transmetimin e mëtejshëm”, tha OBSH.

Sipas saj, rastet që janë raportuar deri më tani në Evropë, Amerikën e Veriut dhe Australi kanë prekur kryesisht meshkujt që kryejnë marrëdhënie seksuale me meshkuj.

Megjithatë, për shkak të situatës ende të kufizuar të vëzhgimit, ka shumë të ngjarë që rastet të shfaqen në grupe dhe vende të tjera të popullsisë.

Që nga e shtuna, OBSH vlerësoi rreth 90 infeksione të konfirmuara dhe 30 raste të dyshuara.

Virusi i lisë së majmunit zakonisht shkakton simptoma të lehta si puçrra dhe ethe, por mund të jenë gjithashtu të rënda.

Nga këndvështrimi i OBSH-së, kufizimet e udhëtimit ose anulimet e ngjarjeve në vendet e prekura nuk janë të nevojshme për momentin.

Megjithëse organizata vuri në dukje se infeksionet mund të ndodhin gjatë ngjarjeve masive dhe se masat paraprake kundër Covid-19 janë efektive edhe kundër lisë së majmunëve.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close