24 Maj 15 p.e.s Lindi Germanicus,gjenerali romak që shtypi revoltën ilire

24 Maj 15 pes – Lindi Germanicus, gjeneral romak – njihet në histori për kontrollin e fiseve gjermanike por edhe për shtypjen e revoltës ilire në vitet 6 – 9. Ilirët kishin ngritur krye për shkak të taksave të larta nga Roma. Fillimisht, për të shtypur kryengritjen u dërguan gjeneralët Tiber dhe Messala. Por ndërsa revolta filloi të përhapej në Mezi e Traki, Germaniku me legjionet e tij u thirr për ndihmë; ai arriti t’i përçajë udhëheqësit kryengritës dhe pastaj sulmoi forcat e tyre duke vrarë, kapur, shitur si skllevër ose dëbuar nga vendi elementët turbullues. Germaniku vdiq në vitin 19, dyshohet se u helmua nga rivalët e tij për fronin e perandorit.

Kalendari Enciklopedik Shqipëtar

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close