Lodhja kronike dhe shkaqet e kësaj gjendje

Sindroma e lodhjes kronike është një çrregullim i karakterizuar nga lodhja që nuk zhduket me pushimin dhe nuk mund të shpjegohet me një gjendje themelore shëndetësore.

Shkaqet e lodhjes kronike ende nuk janë kuptuar plotësisht, disa teori përfshijnë infeksionin viral, stresin psikologjik ose një kombinim faktorësh.

Lodhja kronike nuk diagnostikohet lehtë, kështu që mjeku juaj duhet të përjashtojë shkaqe të tjera gjatë vendosjes së diagnozës. Dikur nuk ishte një diagnozë, por tani është pranuar gjerësisht si një gjendje mjekësore.

Shkaku nuk dihet. Studiuesit besojnë se faktorët që kontribuojnë mund të përfshijnë:

viruset
sistemi imunitar i dobësuar
stresi
jobalanca hormonale

Është gjithashtu e mundur që disa njerëz janë gjenetikisht më të prirur ndaj lodhjes kronike.

Simptomat e lodhjes kronike

Simptomat ndryshojnë në varësi të individit dhe ashpërsisë së gjendjes. Simptoma më e zakonshme është lodhja që është mjaft e fortë për të penguar aktivitetet tuaja të përditshme. Do të ndjeni gjithashtu lodhje ekstreme pas aktiviteteve fizike ose mendore, që quhet lodhje pas sforcimit. Kjo mund të zgjasë për më shumë se 24 orë pas aktivitetit. Lodhja kronike mund të çojë gjithashtu në probleme me gjumin, si ndjenja e lodhjes pas zgjimit ose pagjumësi kronike.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close