E dinit se ushtarët Rus dhe Amerikan ishin përleshur direkt ndërmjet veti njëherë,edhe atë në territorin rus?

Ju sigurisht e dini se janë dy ushtritë më të forta në botë ajo e SHBA-së dhe e Rusisë e të cilat edhe janë rivalët më të mëdhenj që ka njohur ndonjëhere historia.Por sigurisht se pak nga ju e dini se këto dy ushtri u përleshën një herë direkt në betejë.

kjo ka ndodhur kur më 1918 qeveria bolshevike nënshkroi një marrëveshje paqeje me fuqitë e Boshtit, dhe kështu mbyllën frontin lindor, aleatët të shqetësuar menjëherë organizuan një ekspeditë me qëllim të ri-grupimit të ushtrisë perandorake ruse dhe për të ndaluar revolucionin. Operacioni u quajt “ariu polar”.

ushtri-amerik-ne-rusi

Prandaj në territorin e Rusisë nga frika e komunizmit dhe në përkrahje t Gardes së Bardhë janë dërguar trupa të huaja si njesia Amerikane,Angleze e legjioni çekosllovak cili edhe ishte edhe më i madi,njësit i cili numëronte deri në 40 000 person.Ky legjion kishte qëndrim të fortë pro belogardistve.

Në gusht të vitit 1918 njesiti britanik kishte marrë qytetin rus Arhangelsk,i cili u shndrrua në bazë për operacione të radhes,dhe me këtë edhe lrgjioni do të mund të merrte ndihma më lehtë nga aleatët.Por për të arrirë Britanikët deri tek legjioni,kontrolën mbi bazën në Arhangelsk e ka marrë kontigjenti amerikan,të cilin e ka përbërë regjimenti 339 i këmbësorisë.
Qëllimi kryesor ishte tu ndihmohet Britanikëve për të arrirë çekosllovakët dhe Belogardecat,që tu ndihmohet ta kthejnë kontrollen mbi vendin dhe përsëri të hapej fronti lindor.

Por me ardhjen e dimërit ,aleatët e kishin gjithnjë e më vështirë edhe të furnizoheshin dhe gjithnjë e ma shumë bëheshin qëllim i sulmeve dhe u sollen në situatë defanziv.Edhe mobilizimi i popullates vendase nuk shkonte si duhej e që e bënte edhe ma të vështirë tërë situatën dhe lidhjen me legjionin.

Në ndërkohë u hapen dy fronte në mes të aleatve dhe Bolshevikëve,dhe në njërin te lumi Dvina ,Bolshevikët fitojnë bindshëm.Të detyruara për tërheqje trupat aleate,e kishin pritur me gëzim kapitulimin e Gjermanisë,të pa vetdijëshem se më e vështira do të vinte më pastaj.
Ushtarët aleat gjthnjë e më shumë kishin rënë në gjendje që i bënte të ndjeheshin t pa dobishëm dhe pa moral të fortë dhe të cilët gjithnjë e më shumë ngriheshin kundër qëndrimit në front.Por meqenëse këto njësi ishin thellë çtë përfshira në luften qytetare ruse dhe qysh ë muajt e parë të dimërit të vitit 1919 ishte ngrirë uji në portin e Arhangelsko,tërheqja e trupave ushtarake amerikane ishte bërë e pamundshme,dhe tek shumica ishte humbur shpresa se do ktheheshin ndonjëhere nëpër shtëpitë e tyre.

Tek n Maj të vitit 1919,janë dërguar 4 000 trupa britanike për ti tërhequr ushtarët amerikan nga Arhangelsko.Me këtë rast u evakuuan ushtarët amerikan dhe aleatë.
Në raportin nga tetori i vitit 1919 thuhet se 210 Amerikn kishin humbur jetën,prej tyre 110 në beteja,70 nga sëmundjet,dhe 30 nga shkaqe të panjohura.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close