A ishte paraprirë gjithësia e tanishme nga një univers i maparshëm!?

Për pothuajse gjysmë shekulli, teoria e Big Bang është pranuar nga shumë njerëz si shpjegimi më i mirë për mënyrën se si filloi universi.
Por, sikur të ishte e gabuar – dhe zgjerimi i tanishëm i universit në të vërtetë ishte paraprirë nga një fazë e mëparshme dhe ende ka gjurmë të universit të mëparshëm?
Fizikan brazilian Juliano Cesar Silva Neves nga Universiteti i Campinas thotë: “Unë besoj se Big Bang kurrë nuk ka ndodhur”.

Big Bang Theoria ka origjinën e saj në fund të viteve 1920 kur astronomi amerikan Edwin Hubble zbuloi se pothuajse të gjitha galaktikat po lëvizin larg njëra-tjetres me shpejtësi gjithnjë e më të shpejta.
Por Neves beson në ‘‘bouncing cosmology’ – ku universi kontraktohet në një Përplasje të Madhe, duke i dhënë rrugë një suksesi të përjetshëm të universeve.
Gjatë ‘gërvimës’ universi kontraktohet në kushte ekstreme të densitetit dhe temperaturës – pastaj zgjerohet përsëri.
Neves beson se mund të ketë gjurmë të universeve të mëparshme ende të dukshme sot.

Neves thotë se shkencëtarët duhet të “kërkojnë gjurmët e ngjarjeve në një fazë tkurrjeje që mund të ketë mbetur në fazën e zgjerimit të vazhdueshëm.
‘Cilat gjurmë? Kandidatët përfshijnë mbetjet e vrimave të zeza nga një fazë e mëparshme e tkurrjes universale që mund të ketë mbijetuar fryrjen “.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close