A është kaosi kos apo kosi kaos!?!

ttt
Xhelil Arifi

-U bëfte deti kos,thonë këtej nga ne kur njeriu lodhet nga një gjendje dhe shprehë mos brengosjen e tijë me atë se çfare do të ndodhë ma tejë!Cilen në të vertetë mendon ai?Kosin apo kaosin!?Apo kjo është e njëjta gjë.Fjalë e njejtë që tregon të njejtën.Ose cila rrjedh nga cila?Apo s’kanë të bëjnë me njëra tjetren!
Siq jemi mësuar tanimë,shumë nga fjalet e vjetra,që rrjedhin nga lashtësia e përfliten edhe sot,kjo elita intelektuale ia atribuon një greqishte të vjeter!Por ne mendojmë se vjetersia e fjalëve të tilla marrin kuptim kur krahasohen me fjalë tipike të vjetra nga gjuha e lashtë,shqipe.Edhe fjala kaos pretendohet se ka rrenjë greke dhe se χάος do me thënë diçka si”, zbrazti e madhe, humnerë, greminë” (Wiki :Greek χάος means “emptiness, vast void, chasm, abyss”…) Por në të vërtetë fjala kaos sot nuk kuptohet fare ashtu.A ishte edhe kjo një interpretim i gabuar i një fjale që në të vertetë është fjalë e vjeter e rrënjëve të shqipes e e cila ma afer është kuptimit dhe interpretimit të fjales kos!?
E dini momentin kur një fëmijë luan me ujë në një enë dhe e ndotë aq shumë e pastajë prindet apo të tjerët i thonë :e paske ba kos.Ose kur uji turbullohet në ndonjë pus a grope e pastaj thuhet se :-qenka ba kos ose e paskan ba kos?
Pra kosi dhe kaosi që të dyja tregojnë turbullirë apo grumbull pa formë!
Për poetin Roman Ovid,Kaosi ka qenë një masë e pa formësuar.ku të gjithë elementet janë pështjellë së bashku në një ” grumbull pa formë.
Edhe Pherecydes e Siros ( FL . Pes shekull 6 ) e interpreton, kaosin si uj, si diçka çrregullt e të cilat mund të jenë të diferencuara.
Pra është diçka fluide,e pa qartë,jo e kthjellët e turbullt(në krahasim figurativ me ujin),pa formë të caktuar.Kaos-Kos!!

Tezë e guximshme ë?Punë e madhe u bëftë deti kos!!!
chaos-485502_640

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close