Hubble ka gjetur një planet të largët të cilin ylli i tij po e avullon

Ne zakonisht mendojmë për planetet si të paturit e një niveli të caktuar të përhershëm, por për botët që banojnë në afërsi shumë të ngushtë të një ylli egzistenca mund të jetë e shkurtër. Një lloj i veçantë i ekzoplanetit që astronomët po përpiqen të mësojnë më shumë janë të ashtuquajturat “Neptunët e nxehtë”, të cilët janë gjigantë super të nxehtë që janë jashtëzakonisht të rrallë.

Tani, studiuesit që përdorin Teleskopin Hapësinor Hubble kanë vënë në dukje atë që ata besojnë se është një një planet që konsiderohet të jetë i llojit të një”Neptuni të nxehtë”, dhe është aq pranë yllit të tij se planeti në të vërtetë po avullon përpara syve tanë.
Ekoplaneti, i quajtur GJ 3470b, ndodhet diku aty ku kërkuesit e quajnë “Desert Hot Neptune” rreth yllit të tij . Shkencëtarët besojnë se ka një mungesë planetesh të tilla, sepse ato janë shkatërruar plotësisht me kalimin e kohës për shkak të lidhjes së tyre të ngushtë me yjet që ata orbitojnë dhe GJ 3470b mund të jetë tjetër.

Një nga planetet e tjerë të GJ 3470b është GJ 436b, të cilin astronomët besojnë se po humbet atmosferën, pasi ylli i tij heq atë. Shkencëtarët mendojnë se 436b do të mbijetojë përplasjen pa u shkatërruar plotësisht, por 3470b është në një vend shumë më të ashpër. 3470b është duke u zhveshur në masë 100 herë më shpejt se 436b, dhe është e mundur që planeti të jetë tërësisht avullues.

“Unë mendoj se ky është rasti i parë ku kjo është aq dramatike sa i përket evolucionit planetar”, tha në një deklaratë Vincent Bourrier nga Universiteti i Gjenevës dhe bashkëautor i punës. “Është një nga shembujt më ekstremë të një planeti që pëson një humbje të madhe në masë gjatë jetës së tij. Kjo humbje masive e madhe ka pasoja të mëdha për evolucionin e tij dhe ndikon në kuptimin tonë për origjinën dhe fatin e popullimit të eksoplaneteve pranë yjeve të tyre “.

Pra, sa afër, është shumë afër kur vjen puna te planetet dhe yjet e tyre? Planeti më i afërt me Diellin tonë, Merkuri i nxehtë , e ka bërë atë një kohë të gjatë, por 3470b është shumë më afër yllit të tij. Në të vërtetë, të dyt 436b dhe 3470b janë vetëm një e dhjeta nga distanca prej yllit të tyre se saMerkuri është nga Dielli.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close