Farout,objekti më i largët i zbuluar ndonjëherë në sistemin tonë diellor

Astronomët zbuluan një planet xhuxh të pazbuluar më parë, duke u fshehur aq larg sa ata vendosën t’i japin pseudonimin “Farout”.

Bota e sapozbuluar është objekti më i largët i gjetur ndonjëherë në sistemin tonë diellor. Farout orbiton diellin në rreth 120 njësi astronomike (AU) – me fjalë të tjera, 120 herë më larg nga Dielli sesa Toka. në krahasim, Plutoni është vetëm rreth 30 deri 50 AU, dhe mbajtësi i mëparshëm i rekordeve, Eris, është rreth 96 AU.

Farout u zbulua nga një treshe astronomësh që specializohen në gjuetinë e objekteve të largëta të sistemit diellor. Disa muaj më parë, i njëjti ekip astronomik vërejti ‘The Goblin’, një tjetër botë e largët që iu dha emri i tij drithërues për shkak të zbulimit të tij gjatë Halloween. Megjithatë, planeti ishte shumë më afër se Farout.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close