Sonda e NASA-s ,”Parker” dërgon fotot e para të shumëpritura të Diellit

Sonda e NASA-s Parker, e cila përfundoi takimin e parë me Diellin midis 31 tetorit dhe 11 nëntorit duke hyrë në atmosferën e tij (corona), tani po orbiton rreth përreth atë.
Si rezultat i këtij fluturimi, u dha fotografia e parë e takimit, e cila u nda nga shkencëtarët me botën gjatë takimit të Shoqatës amerikane të gjeofizikës.

Fotografia tregon rrymimin e koronës, e cila përbëhet nga materiali diellor brenda tij dhe shfaqet në zonat me aktivitet të rritur diellor.

Rrymimi, në fillim, ishte i dukshëm në pjesën lindore të diellit, kështu që të paktën dy rreze janë të dukshme. Në sfond, edhe Jupiteri mund të shihet – një pikë e ndritshme afër mesit të imazhit.

“Heliofizikanët kanë qenë duke pritur këtë moment për 60 vjet,” tha Shefi i helikofizikës në NASA , Nick Fox, duke shtuar, “Misteret e Diellit të cilat ne duam t’i zbulojmë janë brenda vet coronës!”
Sonda diellore “Parker” do të përpiqet të gjejë përgjigje për pyetjet:

Pse është kurora e Diellit shumë më e ngrohtë se sipërfaqja e vetë Diellit?
Pse era diellore që vjen nga dielli është aq shpejt?
Në ç’mënyrë grimcat e Diellit lëvizin nga Dielli në një shkallë prej rreth 50 për qind të shpejtësisë së dritës?
“Sonda Parker do të japë matjet e nevojshme për të kuptuar shumë fenomene diellore”, thotë shkencëtari Nur Raufi, një anëtar i ekipit që punon në projektin e hulumtimit diellor nga sonda Parker.

“Në mënyrë që të bëjmë ndonjë konkluzion, kemi nevojë për një mostër të koronës solare dhe një ere të re diellore,” sonda diellore Parker do të na ndihmojë “, tha ai.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close