Politico:Evropa “vitin e tmerrshëm” e kaloi pak a shumë e paprekur.

Megjithëse Wall Street Journal i kushtoi një tekst situatës në Evropë, e cila, për pikëpamje, e kishte Evropën në kohë të trazuara, “Politico” thotë se Evropa ka kaluar “një vit të tmerrshëm” pak a shumë e paprekur.

Duke marrë parasysh një sërë problemesh nga ka kaluar Evropa, qytetarët janë çuditërisht optimistë dhe sondazhet tregojnë se ato mbështesin më shumë në periudhën e këtij brezi, ndërsa euro është në një nivel të lartë rekord.

Paradoksalisht, sipas “Politico”, duket për të gjithë se Evropa është vazhdimisht në prag të një katastrofe, por që kurrë nuk ndodhë.

Në të gjithë kontinentin (me disa përjashtime, thotë “Politico”), trenat arrijnë në kohë, sistemet e kujdesit shëndetësor dhe arsimor janë të qasshme dhe në gjendje të mirë, gjyqësori është i drejtë dhe qytetet janë të sigurtë.

Ekonomia, megjithëse e tensionuar, është ende në rritje dhe papunësia në nivelin e Bashkimit Evropian është në nivelin më të ulët që nga viti 2000, megjithëse është problem në disa vende.
“Edhe pse është e lehtë të hedhësh poshtë Evropënsi një vend ku asgjë nuk funksionon vërtetë (Greqia, Bregzit, migrimi, Jean-Claude Juncker), disi shumica e gjërave funksionojnë”, shkruan Politico, duke shtuar se madje edhe shumica e populistëve braktisën idenë e largimit nga BE .

Është e lehtë të akuzohen mediat për reputacionin e keq të Evropës, por fajtorët e vërtetë janë udhëheqësit e saj politikë, thotë teksti.
Duke filluar me krizën e euros, politikanët kanë përdorur kërcënimin e shkatërrimit evropian si një “bast retorik”.

“Nëse euro do të dështojë dhe Evropa do të dështojë,” tha kancelarja gjermane Angela Merkel në vitin 2010 kur ajo po përpiqej të merrte mbështetje për strategjinë e saj të daljes.

Komisioneri Europian për Evropën Pierre Moskvitci tha në vitin 2016 se Evropa duhet të ndryshojë ose të “rrezikojë të vdesë”.

Komisioneri gjerman Ginter Etinger tha në shtator se Evropa ishte në “rrezik vdekjeprurës” gjatë përpjekjes për të ofruar mbështetje për projekt buxhetin e saj.

Ekziston një rrezik që këto parashikime të realizohen megjithatë. Jo një javë e vetme kalon pa një sfidë të madhe për të ardhmen e Evropës.
Vendimi i kohëve të fundit i Merkel për t’u larguar nga kreu i partisë së saj ka çuar në parashikime të reja dramatike.

Por edhe nëse një dekadë krizash të përhershme na ka mësuar diçka, kjo është çfarëdo që ndodh më pas, shkatërrimi i Europës më së paku i mundshëm.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close