Fotografia nga Marsi tregon një krater gjigant të mbushur me akull

Duke fluturuar mbi hapësirat e ngrira veriore të Marsit, satelitët orbitues të Mars Expressit kanë kapur pamjet e kraterit të gjerë 50 kilometra të Korolevit të mbushur me akull.
Korolev është një pamje veçanërisht joshëse, jo vetëm për shkak se është një krater i mbajtur mirë, por sepse është i ngarkuar me akull mbi një milje të gjatë të vitit.

Nisur 15 vjet më parë nga Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA), Mars Express shpesh përqendrohet në akullnajat dhe akullin në rajonet polare marsiane.
Akulli i kraterit të Korolevit është rezistent ndaj shkrirjes gjatë stinëve të ngrohta të verës, sepse sipërfaqja masive e akullit krijon një “kurth të ftohtë”, shpjegon ESA. Kur ajri udhëton mbi krater, ai ftohet dhe mbytet mbi akull, duke ndërtuar një lloj “mburojë” të ftohtë mbi akull.

Image: esa

Pra, edhe kur ndërrohen stinët, Korolev mbetet i mbushur me akull. Shumica e kratereve marsiane, madje edhe në rajonet më të freskëta, nuk mbesin gjatë tërë vitit.
Ndërsa Mars Express fërshëllinë mbi planet, merr fotografi nga shirita të ndryshëm të sipërfaqes , dhe pastaj i transmeton fotot përsëri në Tokë.

Shkencëtarët e ESA-s pastaj kombinojnë imazhet së bashku për të ndërtuar një tablo koherente të formave të ndryshme tokësore marsiane, liqeneve të thara dhe masave të ujit të ngrirë.
Këto imazhe të Korolev sipër janë përbërje prej pesë fotografish të ndryshme, secila e marrë gjatë një orbiti të veçantë në Mars.

Korolev është emëruar sipas një gjiganti në historinë e hapësirës: shkencëtarit rus të raketave Sergei Korolev.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close