Me fat Buzmi bujar, festa jone e lashte iliro arberore

Festa e Buzmit ose Buzmi bujar, është nje feste e lashte arberore, qe perkon me e ringjalljen e jetes, te Diellit, perkon saktesisht me solsticin dimëror ose mesin e dimrit më 21 dhjetor. Pas datës 22 kur është dhe piku i natës, dita fillon e zgjatet dhe Dielli “ringjallet” për popujt e veriut, pasi del përsëri në horizont.

Në trojet shqiptare njihet si Buzmi bujar dhe rituali është mbajtur gjallë edhe në ditët e sotme. Njihet dhe me emrat festa e mesit të dimrit ose «nata e buzmit» (Dukagjin Nikaj-Mërtur), Kshnellat, Kërshëndellat, ditëknellja (Mirditë), mjedisi i dimrit (Lumë) që bëhet në 24 dhjetor kur fillon zgjatja e ditës, «kthimi i diellit drejt verës».

Karakteristikë e kësaj feste është «buzmi bujar», një trung i madh që vihet në vatër dhe ndizet në këtë natë. Buzmi me zjarrin, ngrohtësinë dhe ditën e tij shëmbëllen diellin, prandaj e përgëzojnë dhe e gostisin si të ishte njeri që po u sjell verën.

Sa i perket kishes ajo pranoi pjeserisht kete rit, adaptoi këtë ritual duke e zëvendësuar me lindjen e Krishtit, duke mbajtur ca nga ritet e vjetra por besimi i lashtë ende jeton në trojet shqiptare me një numër shqiptarësh që e festojnë atë sipas ritit të lashtë e te mirfillte iliro-arbëror.
Gezuar e shendet, me fat Buzmi bujar.

Përgatitur /Arjan Basha

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close