Browsing Category

Fokus

KEQPËRDORIMI I TRASHËGIMISË KULTURORE

Me trashëgimi kulturore nënkuptojmë tërësinë e artefakteve, gjetjet arkeologjike si dhe vlerat jomateriale e shpirtërore që i përkasin një populli. Ekzistojnë një sëre ligjesh e dokumentesh që vijnë nga institucionet dhe organizmat e…

“Gozhda” që po i ngulet turizmit shqiptar

Nga Fatmir Gjoni Po habitemi përditë me çfarë po ndodh në këtë vend. Fatkeqësisht gjithkush ka një histori personale për të treguar këtë verë me turizmin shqiptar. Po sjell edhe unë një të freskët të ndodhur jo më larg se dje. Nuk e…

ANTOLOGJI ME PËSHPËRITJE!

Shqiptarët nuk mungojnë as në antologjitë që rreken të jenë botërore, duke mos u brengosur fare se kush përfshihet në to. Tashmë, kur bëhet fjalë për antologjitë poetike, sikur paraprakisht dihet se kush në to do të përfshihet, sepse janë…

NOLI DHE AMANETI I KONICËS

Në dhjetor të vitit 1942, Faik Konica do të mbyllte sytë. Pak kohë para vdekjes, i shkruante Nolit: “Ndërroj jetë me mejtimin se ti je njeriu që më ke kuptuar më mirë në këtë botë… (shkruar nga dora e Konicës, kjo duket boll e…

ABETARJA E PËRBASHKËT ËSHTË HAPI I PARË…

Nga shtatori i këtij viti, nxënësit e klasave të para në Shqipëri dhe Kosovë, rrugën e arsimit të tyre do ta fillojnë me të njëjtën abetare, një e drejtë kjo krejt e natyrshme, sepse bëhet fjalë për të njëjtën gjuhë dhe për të njëjtin…

HAKMARRJA E HISTORISË APO E ZOTIT

Arbën Xhaferi Konstatimi se qytetërimi evropian dhe ai perëndimor e afirmon konceptin multikulturor dhe multietnik, është plotësisht i gabueshëm, meqë ky qytetërim në thelb afirmon diversitetin, individualizmin e kurrsesi asimilimin,…

LULËZIMI KULTUROR MANIPULATIV

Nuk janë të rrallë rastet kur kemi dëgjuar deklarata të tipit “në kohën e këtij funksionari shqiptar lulëzoi kultura shqiptare”, apo edhe të kemi lexuar shkrime të porositura propagandistike “do të mbahet mend iks funksionari, sepse në…

Sa shpenzojnë ballkanasit për pushime?

Ballkanasit nuk kursejnë kur bisedohet për të udhëtuar për pushime, edhe kur kanë të ardhura të ulëta. Krizë ekzistenciale ose jo, qytetarët e rajonit gjejnë mënyra nga të ardhurat e tyre modeste të udhëtojnë për pushime, ndonjëherë një…

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close